Målet med utbildningen är att komma i gångmed MIK-arbetet i skolbiblioteket, lära med om i vilka stadier och inom vilka ämnen skolbiblioteket kan bidra samt skapa ett skolbibliotek som tar aktiv del i arbetet med skolans digitalisering.
För dig som vill:
- Få tips på i vilka stadier och ämnen skolbiblioteket kan bidra
- Få praktiska tips på hur du kan arbeta med nätvett och källkritik
- Få tips på hur du kan samverkar med andra i skolvärlden kring MIK
- Ha ett skolbibliotek som tar aktiv del i arbetet med skolans digitalisering
Avsnitt:
Presentation:
Lär känna utbildarna och få en genomgång av målen med utbildningen
Avsnitt 1: Introduktion och bakgrund:
I det här avsnittet går vi igenom begreppet MIK och reder ut dess innehåll och innebörd. Vi tar upp betydelsen av att MIK ska ingå i skolbiblioteksverksamhetens handlingsplan och vi berättar om utbildningens upplägg och hur vi tänkt kring den.
Avsnitt 2: Att förstå digitaliseringens påverkan på samhället:
I detta avsnitt fokusera vi på hur vi kan jobba i undervisningen för att eleverna ska kunna förstå digitaliseringens påverkan på samhället och individen. Genom att lära eleverna att fundera över budskap och orsaker vill vi få dem att bli kritiska mediekonsumenter.
Avsnitt 3: Att använda och förstå digitala verktyg och medier:
I det här avsnittet tar vi upp användande och förståelse av digitala verktyg och medier med hjälp av olika exempel från skolans värld. Hur eleverna handhar något rent tekniskt har också påverkan på vad man får ut av det i form av kunskap och information.
Avsnitt 4: Att ha ett kritiskt och ansvarsfullt förhållningssätt:
Många är de begrepp som beskriver området som avser säker och ansvarsfull kommunikation i digitala sammanhang. I dagens alltmer digitaliserade samhälle är det här viktiga aspekter att ta upp med eleverna och vi fördjupar oss i ämnet i detta avsnitt.
Avsnitt 5: Att lösa problem och omsätta idéer i handling:
Vi diskuterar var gränsen går för skolbibliotekets uppdrag inom MIK och hur vi kan ta hjälp av andra kompetenser inom skolan när vi ska hjälpa eleverna att lösa problem och omsätta idéer i handling med hjälp av digital teknik.
Alla avsnitt följs av ett kortare kunskapstest, en läslista med extramaterial och länkar till allt studiematerial kopplat till respektive avsnitt. Utbildningen avslutas med ett intyg.
Målgrupp för utbildningen: Skolbibliotekspersonal och pedagoger som arbetar med MIK