I den här utbildningen ska vi titta närmare på hur man genom ett systematiskt kvalitetsarbete kan förbättra sin skolbiblioteksverksamhet så att den blir en tydlig del av skolans olika pedagogiska verksamheter, både i och utanför klassrummet. Utbildningen tar också upp hur man inom ramen för hela skolans förbättringsarbete kan använda skolbiblioteket på ett strategiskt och systematiskt sätt för att öka elevernas lärande och höja deras resultat.
För dig som vill:
- Utveckla din skolbiblioteksverksamhet på ett systematiskt och kvalitativt sätt på både huvudmannanivå och skolnivå
- Nyttja ditt skolbibliotek inom ramen för skolans systematiska kvalitetsarbete för att höja elevernas resultat
- Öka likvärdigheten mellan och inom skolor i syfte att stärka varje enskild elevs livschanser
- Få input på hur du kan tänka för att främja samtal om och samsyn kring skolbiblioteket på din skola eller inom din skolorganisation
- Få inspiration kring hur du kan tänka för att skolbiblioteket ska bli en stark och självklar del av hela skolans pedagogiska verksamhet både i och utanför klassrummet
Avsnitt
Presentation och inledning
Lär känna utbildaren och få bakgrund, upplägg och innehållet av utbildningen presenterat. Vem utbildningen vänder sig till och vad som kommer att tas upp i de fyra avsnitten.
Avsnitt 1: Introduktion: Skolbiblioteket i skolutvecklingen
I det här första avsnittet konkretisera vi vad systematiskt kvalitetsarbete är och varför det är viktigt att skolbiblioteket är en del av skolans övriga SKA-processer.
Avsnitt 2: Strukturer: Hur kan man skapa goda förutsättningar för ett systematiskt kvalitetsarbete
I det här avsnittet tittar vi närmare på hur man kan skapa strukturer och rutiner som ger goda förutsättningar för ett systematiskt kvalitetsarbete. Utgångspunkter är att vi vill ha ett skolbibliotek som är en del av skolans grunduppdrag och som en självklar del i skolans olika pedagogiska verksamheter.
Avsnitt 3: Processer: Hur får vi till kvalitativa samtal som driver verksamheten framåt
En nyckelperson i skolbibliotekets SKA-arbete är ju givetvis skolbibliotekarien. Men skolbibliotekarien kan ju inte samverka med sig själv. En undervisningsnära verksamhet kräver lärarmedverkan. En stark och medveten läskultur skapas av alla gemensamt. Hur kan man då möjliggöra den delaktigheten pratar vi blanda annat om i detta avsnitt.
Avsnitt 4: Resultat: Vad är det för information vi har nytta av och hur tar vi reda på vad vi behöver veta
I det här avsnittet ska vi undersöka vad det är för information vi har nytta av när vi ska utveckla skolbiblioteksverksamheten och elevernas lärande, och hur vi tar reda på det vi behöver veta. Vi tittar också närmare på hur man så exakt som möjligt kan svara på SKA-processens fråga ”hur blev det”? Vi kommer också titta på vilka resultat vi kan analysera.
Reflektionsfrågor och referensmaterial kopplat till utbildningen följer efter varje avsnitt. Kursen avslutas med ett intyg.
Målgrupp: Chef eller utvecklingsledare på huvudmannanivå, skolbibliotekssamordnare, rektor, skolbibliotekarie, bibliotekspedagog.