© 2025, BTJ SVERIGE AB
Det är viktigt att skapa läslust och bokglädje redan i förskoleåldern. Många kommuner satsar därför på förskolebibliotek. Den här utbildningen ger en grund att stå på för hur detta kan göras rent praktiskt.
Smakprov
De bästa förskolebiblioteken skapas i samverkan mellan förskola och folkbibliotek. Den här utbildningen innehåller tips och idéer för arbete med förskolebibliotek, där läsglädjen står i fokus och förskolebibliotek betraktas som en verksamhet snarare än ett rum med böcker.
För dig som vill:
Avsnitt
Avsnitt 1: Att lägga en grund för det läsfrämjande arbetet
I detta första avsnitt ska vi titta närmare på varför en förskola ska arbeta läsfrämjande. Förskoleåren är oerhört viktiga för barns framtida språk- och läsutveckling. Det är så klart ingen nyhet, men hur kan man arbeta kompensatoriskt med detta? I följande avsnitt går vi bland annat igenom läsmotivation, syfte, mål och läsfrämjande aktiviteter.
Avsnitt 2: Att skapa ett mediebestånd med läslust och bokglädje i fokus
I det här avsnittet ska vi prata om mediebeståndet på förskolan: hur kan ni tänka kring det ni redan har och om det finns behov av att komplettera och förnya. Vi ska bland annat också prata om verktyg som kan vara bra att ha till hands för att fördjupa och utveckla litteraturarbetet.
Avsnitt 3: Läsfrämjande aktiviteter,
I det tredje och mest omfattande avsnittet kommer vi att prata om aktiviteter som på olika sätt kan skapa ett intresse för, och nyfikenhet på, böckernas värld. Att hitta fler ingångar till litteraturen kan vara särskilt viktigt för de barn som inte har intresset med sig sedan tidigare, och även för de kollegor som inte spontant känner att läsning är något för dem. Vi kommer att gå igenom olika läsmetoder, betydelsen av förförståelse, platser, teman och mycket andra praktiska delar av läsfrämjande aktiviteter.
Avsnitt 4: Att skapa en läsfrämjande miljö
I det sista avsnittet ska vi prata om hur ni kan skapa en läsfrämjande miljö på förskolan. Vi kommer att ta upp både den fysiska och sociala miljön. Om litteraturen saknas i någon av dem kan det bli svårt att få till ett varaktigt utvecklingsarbete som når förskolans alla barn.
Reflektionsfrågor och referensmaterial kopplat till utbildningen följer efter varje avsnitt. Utbildningen avslutas med ett intyg.
Målgrupp för utbildningen: Förskolepedagoger
Priset inkluderar fritt antal platser inom en organisation, varje deltagare får tillgång i 365 dagar.
Dina utbildare
Anna Fogelqvist Ehinger
Bibliotekarie
Anna Fogelqvist Ehinger är bibliotekarie och samordnare för förskolebiblioteksverksamheten i Lund och författare till boken Förskolebibliotek i praktiken.
Våra utbildningar och föreläsningar genomförs alltid av personer med lång professionell erfarenhet från branschen. Varje utbildning har en till två timmar rörligt material fördelat på tre till fem avsnitt. Det ingår även kunskapstest, reflektionsfrågor, läslistor och annat extramaterial beroende på utbildning.
1990 kr
Priset inkluderar fritt antal platser inom en organisation, varje deltagare får tillgång i 365 dagar.