© 2025, BTJ SVERIGE AB
Hur kan man använda AI i programverksamhet på bibliotek, skolbibliotek och i undervisning? Här är utbildningen för dig som vill veta hur AI fungerar, börja använda AI och lära dig hur AI påverkar vår digitala vardag.
Smakprov
Utbildningen handlar om att använda medie- och informationskunnighet för att se på AI utifrån olika perspektiv. AI sägs få stor påverkan på vår digitalisering men ofta är det teknikperspektivet som styr berättelsen om vad AI är och vad vi kan använda AI-tjänster till. Genom den här utbildningen kommer vi titta på den digitala kunnighet som krävs för att använda AI men också AI som informationsbärare och AI som medieformat. Fokus ligger både på kompetensutveckling och hur man kan använda AI i programverksamhet på bibliotek, skolbibliotek och i undervisning.
För dig som vill:
Avsnitt
Presentation och inledning
Lär känna utbildaren och få bakgrund, upplägg och innehållet av utbildningen presenterat. Vem utbildningen vänder sig till och vad som kommer att tas upp i de tre avsnitten.
Avsnitt 1: AI + digital kunnighet
I det första avsnittet kommer vi prata om digital kompetens och AI. Vad behövs för att förstå hur AI fungerar? Finns det några gemensamma utgångspunkter som vi kan använda oss av när vi pratar om AI? Vi kommer gå igenom vilka kunskaper, färdigheter och attityder som behövs för att använda AI och lite om infrastrukturen kring AI i Sverige.
Avsnitt 2: AI + informationskunnighet
I det andra avsnittet kommer vi prata om AI som informationsbärare. Hur är AI-modeller uppbyggda och vilka data innehåller de? Hur kan AI påverka vårt samhälle och vår gemensamma digitala vardag? Vi kommer diskutera olika användningsområden för AI på bibliotek och vad bibliotek och andra allmänna platser kan bidra med i utvecklingen av AI-tjänster.
Avsnitt 3: AI + mediekunnighet
I det tredje avsnittet kommer vi prata om AI som medieformat. Vad innebär det att möta AI-tjänster som chattbotar eller integrerade AI-söktjänster i webbläsare? Vilka kunskaper behövs för att promta bra? Vi kommer att fundera över etiska perspektiv på AI och komma med förslag på hur man kan tänka när man skapar programverksamhet inom AI-kunnighet.
Reflektionsfrågor, omvärldsbevakning och referensmaterial kopplat till utbildningen följer efter varje avsnitt. Kursen avslutas med ett intyg.
Målgrupp: Utbildningen vänder sig till bibliotekspersonal på folkbibliotek och skolbibliotek samt lärare, rektorer och chefer inom skola och bibliotek.
Priset inkluderar fritt antal platser inom en organisation, varje deltagare får tillgång i 365 dagar.
Din utbildare
Jonna Steinrud
Författare och MIK-bibliotekarie
Författare och MIK-bibliotekarie på Säters bibliotek. Under 2024 är hon aktuell med en bok om hur bibliotek kan arbeta med MIK inom demokratiuppdraget.
Våra utbildningar och föreläsningar genomförs alltid av personer med lång professionell erfarenhet från branschen. Varje utbildning har en till två timmar rörligt material fördelat på tre till fem avsnitt. Det ingår även kunskapstest, reflektionsfrågor, läslistor och annat extramaterial beroende på utbildning.
2195 kr
Priset inkluderar fritt antal platser inom en organisation, varje deltagare får tillgång i 365 dagar.